Herbapol - masz to w naturze

Herbapol-Lublin

Czystek – właściwości i zastosowania zioła

Czystek jest obecnie bardzo popularnym ziołem, wykorzystywanym do przyrządzania naparów. Jego zwolennicy cenią nie tylko smak zioła, ale przede wszystkim właściwości, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Skąd pochodzi czystek i na czym dokładnie polega jego wsparcie? Jak przygotować napar z tego wyjątkowego zioła?

Skąd pochodzi czystek i gdzie się go uprawia?

Czystek jest krzewem zaliczanym do rodziny czystkowatych. Obecnie nazwa ta obejmuje około 50 różnych gatunków roślin oraz ich krzyżówek. Jego naturalnym środowiskiem występowania jest region basenu Morza Śródziemnego i zachodnia część Azji. Ze względu na cenione przez wiele osób właściwości, czystek jest obecnie uprawiany na dość szeroką skalę, dlatego krzewy możemy spotkać aktualnie także w Polsce. Działania przypisywane roślinie o wysokości do 100 cm dotyczą liści, dla pozyskania których prowadzi się uprawy. Niektóre gatunki bywają jednocześnie wykorzystywane jako krzewy ozdobne.

Smak i właściwości tego cennego zioła

Smak czystka jest lekko gorzkawy lub intensywnie gorzki; napar powstaje z liści rośliny – jego smak zależy od długości zaparzania. Niektórzy go uwielbiają także z powodu smaku, jednak krzew ceniony jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. Czystek jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, przez co chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Dzięki temu, że neutralizują one wolne rodniki, chronią wiele komórek naszego organizmu. Konsekwencją jest wspomaganie odporności, za co najbardziej ceni się czystek.

Kto najczęściej sięga po czystek i dlaczego?

Po czystek sięgają szczególnie osoby pragnące wspomóc odporność własnego organizmu. Warto więc pić napar z czystka szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Czystek w formie naparu można jednak spożywać przez cały rok, a szczególnie wygodnym sposobem jest picie herbatki z czystka.

W jaki sposób parzyć czystek?

Liście czystka są obecnie dostępne w formie suszu, jednak znacznie wygodniejszą formą przygotowania naparu jest użycie ziołowej herbatki ekspresowej, które zawartość zawiera w 100% liście czystka. Takie produkty można znaleźć w sklepach i aptekach. Zanim dokonamy wyboru, warto zainteresować się, czy zioło pochodzi od zaufanych dostawców i czy producent dba o jego jakość na każdym etapie produkcji. Czystek w formie herbatki ziołowej może stanowić ciekawą i dobrze wpływającą na nasz organizm alternatywę dla tradycyjnej czarnej herbaty i innych popularnych w naszym kraju naparów.

Jak smakuje czystek?

Po zaparzeniu, czystek może mieć lekko lub bardzo gorzki smak, co zależy od czasu zaparzania torebki, dlatego przygotowując napar z czystka należy stosować się do sposobu przyrządzania opisanego na opakowaniu produktu.

Herbatka ziołowa Czystek z linii Zielnik Polski

Warto podkreślić, że czystek, który trafia do herbatki ziołowej z linii Zielnik Polski marki Herbapol, pozyskiwany jest wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a następnie badany w naszych własnych laboratoriach, dzięki czemu nasi klienci otrzymują produkt najwyższej jakości.

Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia naparu z 2 torebek herbatki ziołowej Czystek dziennie. Nie należy stosować u osób uczulonych na liść czystka. Nie należy też przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Herbatka ziołowa Czystek z linii Zielnik Polski marki Herbapol nie może być stosowana jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Zrównoważona i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia są podstawą zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czystek nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią. Osoby przyjmujące leki przed spożyciem produktu powinny skonsultować się z lekarzem. Zalecana dzienna porcja herbatki ziołowej Czystek z linii Zielnik Polski marki Herbapol (napar z 2 torebek po 2 g) odpowiada 4 g liści czystka.