Do swojego codziennego jadłospisu warto włączyć produkty prozdrowotne, które nie tylko dobrze smakują, ale również zawierają odpowiednio dobrane składniki wspomagające funkcje organizmu. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym niezwykle ważne jest podniesienie odporności poprzez spożywanie owoców z dużą zawartością witamin. Do nich między innymi należą czarna porzeczka, malina, wiśnia i truskawka. Są to owoce sezonowe, ale możemy je smakować cały rok dzięki dżemom.
Produkty dżemowe – zdrowie i smak
Szczególnie na śniadanie dobrym pomysłem jest sięgać po dżemy owocowe, ponieważ dostarczają energii na resztę dnia. Dobrej jakości produkty dżemowe są doskonałym dodatkiem do posiłków, takich jak kanapki, tosty, idealnie pasują również do naleśników, twarogu i owsianki. Oprócz walorów smakowych, owoce, z których tworzy się dżemy, zawierają składniki odżywcze wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto owoce są dobrym źródłem węglowodanów.
Jaki dżem wybrać?
Podstawowym kryterium jakim kierujemy się przy wyborze dżemu jest oczywiście jego smak, jednak należy zwrócić uwagę również na skład produktu. Warto wybierać dżemy o wysokiej zawartości owoców. To one mogą dostarczyć nam odpowiednie składniki odżywcze w zależności od wybranego smaku. Należy oczywiście unikać dżemów, które mają w sobie niekoniecznie korzystne dla zdrowia składniki lub niską zawartość owoców. Wysokiej jakości dżem będzie naturalnie słodki, przygotowany z dojrzałych i soczystych owoców. Warto również zwrócić uwagę na pochodzenie owoców. Produkty Herbapol są stworzone z najwyższej jakości owoców, pochodzących od sprawdzonych dostawców z regionów charakteryzujących się najlepszymi warunkami klimatyczno-glebowymi.
Jakie właściwości mają dżemy owocowe?
Najczęściej wybieramy dżemy z truskawek, malin, wiśni i czarnej porzeczki. Nie dość, że owoce te mają właściwości prozdrowotne, to wyróżnia je pyszny smak. Truskawki zamknięte w słoiczku mają wiele witamin z grupy B, a także A i PP. Maliny wywierają korzystny wpływ na naszą odporność, zawierają witaminy B, E i C oraz substancje mineralne, takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Wiśnie składają się aż w 80% z wody, reszta stanowi składniki odżywcze takie jak witamina B6, A, E, K, kwas foliowy oraz minerały wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Czarna porzeczka ogólnie korzystnie wpływa na ludzki organizm, dlatego przetwory z tego owocu są bardzo popularne w wielu polskich domach i rodzinach.
Czytaj więcej
Zwiń