Dawniej dżemy owocowe stanowiły w naszych domach namiastkę lata. Świeże owoce nie były powszechnie dostępne w chłodniejszych porach roku. Chociaż dziś sklepowe półki pokrywają owoce z całego świata, wciąż chętnie sięgamy po produkty z kategorii przetworów, w tym dżemy owocowe. Bardzo ciekawą propozycję stanowi dżem z jabłek. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni produkt i jak można zastosować go w kuchni!
Dżem owocowy, również ten przygotowany z jabłek, to produkt, który często gości na polskich stołach. Mimo dostępności świeżych owoców, chętnie po niego sięgamy, ponieważ budzi pozytywne skojarzenia i przywołuje na myśl smaki dzieciństwa. Obecnie takie produkty powstają nie tylko w naszych domach, ale można je znaleźć na sklepowych półkach. O popularności dżemów owocowych decydują także słodki smak, konsystencja sprawiająca, że rozpływa się w ustach i możliwość szerokiego zastosowania w kuchni – zwłaszcza w przygotowywaniu deserów, ale także słodkich śniadań, podwieczorków i przekąsek.
Dżem owocowy jabłkowy w najprostszym zestawieniu może stać się atrakcyjnym uzupełnieniem kanapek, czyli przekąski, którą da się przygotować dosłownie w minutę. To idealny sposób na zaspokojenie nagłego głodu lub szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy, gdy minuty mijają w sposób nieubłagany. Dysponując nieco większą ilością czasu, ten pyszny dżem owocowy można także wykorzystać do przygotowania popularnych naleśników, klasycznych amerykańskich pancakes lub gofrów.
Dżem jabłkowy ma również szerokie zastosowanie w domowych wypiekach. Standardowym przykładem są , ale możliwości jest znacznie więcej. Na myśl przychodzą na przykład chrupiąca tarta z jabłkami czy tradycyjna babka, która w wydaniu z dżemem świetnie nadaje się nie tylko na Święta Wielkanocne, ale i inne spotkania w gronie bliskich.
Dżem owocowy jabłkowy to składnik wielu popularnych i mniej znanych deserów. Każdy z nas dobrze zna smak ryżu z jabłkami, ale jeśli przekąska ma być przygotowana na szybko, zamiast jabłek można użyć właśnie dżemu. Wyśmienity podwieczorek powstaje z dżemu jabłkowego i kruszonki. Ponadto, dżem jabłkowy może być znakomitym uzupełnieniem praktycznie każdego deseru przygotowywanego w pucharkach z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi!
Kulinarnych inspiracji z dżemem owocowym jest bardzo wiele. Wystarczy postawić na wysokiej jakości produkt. Jak wybrać odpowiedni dżem? Jeśli chodzi o walory smakowe, ważne by oprócz delikatnego musu w słoiczku, znalazły się także duże kawałki owoców, czego przykładem jest Dżem Jabłkowy Herbapol, gdzie do przygotowania 100 g produktu używa się 100 g jabłek. Świadomi konsumenci, przywiązujący dużą uwagę do kupowanych produktów, decydują się najczęściej na dżemy owocowe bez dodatku gumy guar i charakteryzujące się obniżoną zawartością cukru. W końcu to naturalna słodycz i wyjątkowy smak polskich jabłek sprawiają, że tak chętnie sięgamy po dżem jabłkowy!