Stwierdzenie, że jesienią należy wzmacniać odporność organizmu wydawałoby się truizmem, gdyby nie fakt, że pochłonięci codziennymi obowiązkami wciąż bardzo często zapominamy w okresie jesiennym o przygotowaniu naszego organizmu na gwałtowne pogorszenie pogody, czego efektem w najlepszym razie są częste przeziębienia, ale również poważniejsze choroby takie jak grypa, czy zapalenie płuc. Z tego względu przypominamy dziś o kilku prostych sposobach na profilaktykę przeciw jesiennym przeziębieniom. Odpowiednia dieta, syrop na odporność, regularne ćwiczenia fizyczne, a może coś mniej oczywistego?
Kluczem do przygotowania się na okres wzmożonego ryzyka wystąpienia chorób jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych mikroelementów, oczywiście za sprawą odpowiedniej diety. Na jakie składniki warto zatem postawić?
Nie wszyscy jesteśmy miłośnikami spożywania cebuli i czosnku, jednak te tradycyjne sposoby na podwyższenie odporności niezmiennie są bardzo skuteczne, bowiem cebula i czosnek odznaczają się właściwościami bakteriobójczymi. Nawet w gotowanej formie, w której stają się zdecydowanie mniej ostre. Dlatego warto dodawać do potraw odrobinę naturalnych antybiotyków, aby wkrótce uniknąć konieczności stosowania farmaceutycznych, gdy choroba zdąży nas zaatakować.
Prawidłowa dieta na podwyższenie odporności, która zresztą ogólnie dobrze wpływa na kondycję naszego organizmu to przede wszystkim małe ilości produktów przetworzonych, za to dużo zróżnicowanych warzyw, będących źródłem witamin biorących udział w wytwarzaniu chroniących nasz organizm przeciwciał. Ważnym elementem dobrze zbalansowanej diety na odporność są również kwasy tłuszczowe omega-3, to między innymi one są odpowiedzialne za produkcję białych krwinek. Z tego względu w naszej diecie powinno znaleźć się również miejsce dla ryb morskich, owoców morza i nabiału.
Alternatywą, a najlepiej uzupełnieniem dla diety bogatej w witaminy jest również syrop na odporność. Należy jednak pamiętać, że nie każdy produkt tego typu dobrze spełni swoją funkcję. Jak zatem wybrać odpowiedni syrop na odporność? Przede wszystkim czytając etykietę, na której znajdziemy informacje o składzie produktu (czyli przede wszystkim o interesujących nas witaminach), a także korzystnym wpływie poszczególnych składników na organizm. Walkę z drobnoustrojami wspomagają między innymi owoc dzikiej róży i czarny bez. Cytryniec chiński pomaga organizmowi dostosować się do zmiennej pogody.
Odporny na choroby organizm to również organizm zahartowany. Nie chodzi oczywiście o wyczynowe uprawianie sportu – już nawet 20 minut ćwiczeń fizycznych dziennie korzystnie wpłynie na poziom odporności organizmu. Jednocześnie należy pamiętać, że brak dostatecznej ilości snu znacznie obniża zdolność organizmu do obrony przed drobnoustrojami.
Gdy nadchodzi jesień i pogoda zdecydowanie się pogarsza, warto zastosować się do tych kilku wskazówek, które nie oznaczają przecież najmniejszych wyrzeczeń, a uniknięcie przeziębienia lub poważniejszej choroby jest życzeniem każdego z nas.