28 marca 2019 roku, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro i 12. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, odbyła się 11.edycja konkursu Kulinarny Talent. Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do kariery w branży gastronomicznej. Z dumą informujemy, że firma „Herbapol-Lublin” była sponsorem głównym tego wydarzenia!
Kulinarny event prowadził Robert Sowa i Krzysztof Ibisz.
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa, a do wykorzystania dań konkursowych uczestnicy musieli wykorzystać określone przez organizatorów produkty, w tym napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium.
Na przygotowanie autorskiego dania uczestnicy mieli jedynie 40 minut.
Pierwsze miejsce zajęła Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, która przygotowała „Polędwicę wieprzową w aromatach sadu i wędzarni”.
fot. Mieszko Piętka/ AKPA
Druga na podium była Marlena Niźnikiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, która przygotowała „Polędwiczkę wieprzową marynowaną w bejcy z naparu z herbaty Earl Grey”. Na miejscu trzecim uplasowała się Julia Stanik reprezentująca Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego, w składzie: Marcin Budynek, Wiesław Bober, Wojciech Harapkiewicz, Łukasz Ancypo i Igor Bragin.
W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha, David Gaboriaud oraz Karol Domański (Dyrektor Działu Zakupów Agro-Top).
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów: użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Wszystkim zwycięzcom i uczestnikom gratulujemy!