Mazurek jednoznacznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak nie musimy czekać na niego cały rok i delektować się tym pysznym ciastem tylko od święta. Mazurka możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Kajmak, powidła węgierkowe czy czekolada? Możliwości jest mnóstwo!
W wersji tradycyjnej wykorzystujemy kruche ciasto do przygotowania mazurka. Należy pamiętać, by odpowiednio wcześnie je schłodzić w lodówce, by było idealnie chrupiące. Jednak nie musimy piec mazurka ze standardowego ciasta do tarty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę poeksperymentować. Do przyrządzenia kruchych spodów można z powodzeniem wykorzystać chrupiące herbatniki, ciasteczka tradycyjne lub stworzone na bazie żyta, jęczmienia, orkiszu lub gryki. Równie dobrym rozwiązaniem jest wykorzystania ciasta francuskiego – to zdecydowanie najlepsza opcja dla niecierpliwych. Dzięki takiej różnorodności smaków mazurek nigdy nam się nie znudzi! Oprócz kruchego spodu kluczowym elementem tego ciasta jest nadzienie. Chyba największą popularnością cieszą się kajmak, czekolada oraz oczywiście znakomite powidła węgierkowe.
Dlaczego powidła węgierkowe są świetnym dodatkiem do mazurka? Przede wszystkim nie są tak słodkie jak kajmak czy mleko skondensowane i mają doskonałą gęstą konsystencję. Jednak miłośnicy słodkich smaków mogą z powodzeniem przygotować urozmaiconą wersję mazurka z dwóch warstw: kajmakowo-węgierkowej lub czekoladowo-węgierkowej. Powidła węgierkowe świetnie komponują się z gorzką czekoladą. Do słodkich powideł można również dodać nutkę kwasowości. Wystarczy jedynie zagotować powidła węgierkowe z dodatkiem soku z pomarańczy. W wersji dla niecierpliwych można posmarować gotowe kruche ciasto powidłami prosto ze słoiczka i polać rozpuszczoną czekoladą lub ozdobić ulubionymi dodatkami.
W tej kwestii również panuje dowolność. Wszystko zależy od naszego gustu i ochoty. Tradycyjnie na mazurku powinny znaleźć się symbole wielkanocne, takie jak jajeczka, gałązki bazi czy napis „Alleluja”. Jednak to ciasto możemy przyrządzać o dowolnej porze roku, pobudzając swoją kreatywność w kwestii ozdób. Jeżeli przygotowujemy mazurka z kajmakiem, powidłami, mlekiem skondensowanym czy czekoladą, warto dodać mniej słodkie akcenty, takie jak świeże owoce – jagody, truskawki, pomarańcze lub brzoskwinie. Z mazurkiem świetnie komponują się oczywiście owoce kandyzowane, migdały, orzechy laskowe, żurawina suszona, rodzynki i inne bakalie. Fani minimalizmu z pewnością zadowolą się posypką z cukru pudru lub wiórków kokosowych, które doskonale prezentują się na ciemnym czekoladowym lub węgierkowym tle.
Gdy mamy więcej czasu lub chcemy przygotować mazurka na specjalną okazję, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria, dzięki którym stworzymy piękne wzory. Przyda się rękaw cukierniczy z kilkoma różnymi końcówkami. Z jego pomocą będziemy mogli ozdobić ciasto kremem. Natomiast dodatkowy wzór na stygnącej czekoladzie wytłoczymy za pomocą wykrawacza lub drewnianego nożyka. Mazurek to ciasto, które nigdy się nie nudzi!