NAGRODY HERBAPOL – ESENCJA NATURY 2013 ROZDANE JUŻ PO RAZ PIĄTY!
Co łączy Wojciecha Modesta Amaro, Przemysława Babiarza, Krzysztofa Baranowskiego i Prof. Iwonę Wawer? Nagrody Herbapol Esencja Natury 2013, które odebrali w poniedziałek 7 października br. podczas uroczystej gali w Łazienkach Królewskich w Warszawie w restauracji Belvedere.
Pomysłodawcą nagród Herbapol – Esencja Natury jest firma Herbapol Lublin S.A. Jak co roku, od czterech lat, otrzymują je wybitne osobowości świata nauki, sportu, sztuki oraz mediów, które inspirują się naturą, jest ona dla nich nieodłącznym elementem życia. Publicysta i filozof Aleksander Świętochowski słusznie powiedział kiedyś: „Najcenniejszym przymiotem natury jest jej rozmaitość”. Wszyscy laureaci pochodzą z różnych środowisk, mają rozmaite zawody i zainteresowania, jednak jest coś co ich łączy, to Natura.
W kategorii „Inspiracja naturą w życiu” – Krzysztof Baranowski – żeglarz, kapitan jachtowy, dziennikarz, pomysłodawca, założyciel i prowadzący Szkołę pod Żaglami. Nagrodę otrzymał w uznaniu za imponujące osiągnięcia w dziedzinie żeglarstwa m.in. za to, że jako pierwszy Polak dwukrotnie opłynął samotnie kulę ziemską. Za konsekwencję w łączeniu pasji zawodowej z naturą, za to, że wielokrotnie udowodnił swoje współdziałanie z siłami natury w trakcie długich podróży. W podziękowaniu za propagowanie żeglarstwa, za działalność edukacyjną w szczególności za założenie i prowadzenie Szkoły Pod Żaglami.
W kategorii „Inspiracja naturą w sztuce” – Wojciech Modest Amaro – kucharz, restaurator. Został doceniony za pracę, w której inspiruje się naturą, a także za wykorzystanie w swoich przepisach polskich składników tj. dzika róża czy rumianek, które współtworzą niezwykle wyszukane potrawy. Za promowanie Polski i polskich produktów m.in. dzięki bestsellerowej książce „Kuchnia polska XXI wieku”, za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. Za konsekwentne doskonalenie się w sztuce kulinarnej. Za ciężką dwudziestoletnią pracę, której ukoronowaniem było jedno z najbardziej prestiżowych dla restauratorów odznaczeń – gwiazdka przewodnika Michalin dla jego Atelier, której do tej pory nie zdobyła żadna inna polska restauracja.
W kategorii „Propagowanie natury w mediach” – Przemysław Babiarz – dziennikarz i komentator sportowy. Nagrodę otrzymał za konsekwentne zaangażowanie w propagowanie sportu i zdrowego stylu życia, za zamiłowanie do wszelkich aktywności ruchowych. Za znakomite reportaże i relacje, za ciekawe komentowanie wydarzeń sportowych oraz za wszechstronną wiedzę w tej dziedzinie.
W kategorii „Wykorzystanie natury w pracach naukowych” – prof. Iwona Wawer – Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Nagrodę otrzymała w uznaniu za badania związków zawartych w roślinach odpowiedzialnych za działanie korzystne dla organizmu człowieka (np. antyoksydantnów). Za to, że dzięki pracy pani profesor wiemy, jakie rośliny warto wykorzystywać w naturalnych produktach prozdrowotnych. Za miłość do natury i ludzi, którym pomaga poprzez swoją pracę.
W tym roku galę poprowadził Artur Andrus, którego znakomity występ zakończył ten wyjątkowy wieczór.
Laureatami poprzednich edycji Herbapol – Esencja Natury są: Kinga Baranowska, Martyna Wojciechowska, prof. Jerzy Woy-Wojciechowski, Olgierd Budrewicz, Anna Maria Jopek, Sebastian Karpiel-Bułecka, Jacek Pałkiewicz, Marek Kamiński, Beata Pawlikowska, Maja Popielarska, prof. Halina Strzelecka, prof. Kazimierz Głowniak, aktorskie małżeństwo Alicja Jachiewicz-Szmidt i Stefan Szmidt, Adam Wajrak, Mateusz Kusznierewicz, Tomasz Tomaszewski i prof. Piotr Kuna.
Udział w uroczystości wzięli m.in. Jacek Pałkiewicz, Alicja Jachiewicz-Szmidt i Stefan Szmidt, Jerzy Woy-Wojciechowski, Maja Popielarska, Kinga Baranowska, Bogumiła Wander, Andrzej Pągowski, Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz, Marzena Rogalska, Urszula Dudziak i Jerzy Iwaszkiewicz.