Chyba nie ma nic lepszego niż odrobina słodkości do kawy lub herbaty. Szczególnie w gronie przyjaciół! Nie tylko w tłusty czwartek pączki cieszą się ogromną popularnością. Najlepiej smakują ze słodką posypką, lukrem oraz nadzieniem w postaci powideł śliwkowych. Pączki można samodzielnie przygotować – tradycyjne, smażone na oleju, lub w wersji dietetycznej. Jakie pączki najczęściej goszczą na polskich stołach?
Jakie są rodzaje pączków?
Polskie, włoskie, amerykańskie, angielskie… Pączki na całym świecie przybierają różną formę i inaczej smakują. Nasze rodzime tradycyjne smakołyki uformowane są z ciasta drożdżowego i usmażone na głębokim oleju. Najczęściej dodajemy do nich powidła śliwkowe, marmoladę lub budyń. Idealny polski pączek powinien być oblany lukrem, oprószony cukrem pudrem lub posypany kandyzowaną skórką pomarańczową.
Obecnie możemy zauważyć coraz więcej przepisów na pączki w wersji dietetycznej. Warto je samodzielnie przygotować dodając ulubione składniki, takie jak uwielbiane przez większość z nas powidła śliwkowe. Dietetyczne pączki można przygotować w piekarniku, dzięki czemu znacznie zredukujemy ilość kalorii, nie tracąc wspaniałych doznań smakowych. Ostatnimi czasy w Polsce bardzo popularne stały się amerykańskie donaty, czyli oponki z ciasta drożdżowego z dziurką pośrodku. Nie posiadają nadzienia, ale za to są bogato przyozdobione warstwą lukru, posypki i czekolady.
Pączki nie tylko w tłusty czwartek!
Pączki, obok faworków, są tradycyjnym smakołykiem w tłusty czwartek. Jednak warto się nimi delektować nie tylko od święta. W domowych pączkach nie znajdziemy konserwantów, przeciwutleniaczy i stabilizatorów. Aby je przygotować potrzebujemy zaledwie kilku składników – mąki, drożdży, cukru, masła, jajek i mleka. Pączki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać do wyrośnięcia i uformować do pożądanego kształtu. Tak przygotowane krążki smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku. Nadzienie, takie jak marmolada, budyń czy powidła śliwkowe można dodać do środka już po przygotowaniu lub w trakcie formowania kulek. Warto eksperymentować z nadzieniem, kształtem i posypką. Taki domowy deser z pewnością zachwyci znajomych! Własnoręcznie przygotowane pączki idealnie smakują z aromatyczną herbatą, gorącym mlekiem lub kakao.
Pączki i powidła śliwkowe – najlepszy duet
Niegdyś częściej sięgaliśmy do spiżarki z własnymi przetworami. Obecnie, aby przygotować powidła śliwkowe trzeba zwrócić uwagę na rodzaj owoców oraz poświęcić sporo czasu na przygotowanie. Na szczęście w sklepach znajdziemy wysokiej jakości powidła śliwkowe, które przypominają smak dzieciństwa. Najlepsze powidła śliwkowe są gęste oraz wyprodukowane z dojrzałych śliwek. Takie przetwory są dostępne przez cały rok i idealnie komponują się z domowymi pączkami.