2 kg dobrej kapusty kiszonej
500 g łopatki wieprzowej
800 g kiełbasy wędzonej
300 g surowego boczku wędzonego
8 cebul
100 g grzybów suszonych
100 g koncentratu pomidorowego
100 g śliwek suszonych
Poziom trudności
Pokrój drobno kapustę kiszoną, przełóż do garnka, zalej niedużą ilością gorącej wody i zagotuj. Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, przed gotowaniem dokładnie ją przepłucz.
Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodaj wszystkie przyprawy. Dzięki nim bigos będzie bardzo aromatyczny, ale co ważniejsze –mniej obciążający dla organizmu.
Podczas gotowania kapusty, dodaj do niej namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i śliwki wraz z zalewą.
Pokrojoną łopatkę podsmaż na patelni na złoty kolor. Dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodawaj pokrojony boczek i kiełbasę (jeżeli będzie miała twardą osłonkę, zdejmij ją przed smażeniem). Wszystko smaż na złoty kolor, a następnie dodaj do kapusty.
Bigos duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Na koniec, do smaku, dodaj Powidła Śliwkowe Herbapol oraz koncentrat pomidorowy.
Rada: Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest on smaczniejszy. Zatem oprócz wieprzowiny możesz dodać cielęcinę, dziczyznę czy nawet kawałki gęsi. Co więcej, im częściej go odgrzewamy, tym bardziej nabiera smaku. Możesz też dodać odrobinę czerwonego wina, ale wtedy zrezygnuj z koncentratu pomidorowego.