4 kawałki wytrawnego piernika
4 płaty śledzia
Kilka listków tymianku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Szklanka soku z buraka
Duży korzeń imbiru
Cebula
100 g cukru
100 ml syropu o smaku imbirowym z witaminą C
2 gruszki
3 łyżki klarowanego masła
2 goździki
Szczypta cynamonu
Skóra z cytryny
Szczypta przyprawy do piernika
Sok z 1/2 cytryny
Poziom trudności
Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.
Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem, zalej syropem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puszczą sok.
Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
Plastry piernika przesmaż na maśle. Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop przygotowanym syropem cebulowo-imbirowym.