Herbapol - masz to w naturze

Śledź w syropie cebulowo-imbirowym

Składniki

Śledzie:

4 kawałki wytrawnego piernika

4 płaty śledzia

Kilka listków tymianku

100 ml czerwonego wytrawnego wina

Szklanka soku z buraka

Syrop cebulowo-imbirowy:

Duży korzeń imbiru

Cebula

100 g cukru

100 ml syropu o smaku imbirowym z witaminą C

Gruszki na palonym maśle:

2 gruszki

3 łyżki klarowanego masła

2 goździki

Szczypta cynamonu

Skóra z cytryny

Szczypta przyprawy do piernika

Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

poziom trudności

poziom trudności

Poziom trudności

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.

Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem, zalej syropem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puszczą sok.

Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.

Plastry piernika przesmaż na maśle. Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop przygotowanym syropem cebulowo-imbirowym.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Smoky burger

Zamknij