Herbapol - masz to w naturze

Sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą

Składniki

Udko z kurczaka
Kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu
Sól morska gruboziarnista
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Kilka ziaren kolendry
Owoc pigwy
Syrop o smaku Pigwy z witaminą C (50 ml)
2 gałązki świeżego rozmarynu
Porwana natka pietruszki wraz z łodyżkami
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego

Kawałek pora
1 czerwona
cebula
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Sakiewki wykonane z rękawa do pieczenia

Sposób przygotowania

poziom trudności

poziom trudności

Poziom trudności

W moździerzu utrzyj sól i ziarna pieprzu. Powstałą mieszanką natrzyj udko z kurczaka.

Do sakiewki włóż: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, natkę pietruszki, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy uprzednio podlane syropem o smaku pigwy oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu. Całość skrop oliwą i dodaj udko z kurczaka.

Zawiąż sakiewkę i potrząśnij nią tak, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Następnie połóż ją na blaszce i od góry nakłuj szpilką kilka dziurek. Dzięki temu nie pęknie ona podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i piecz około 60-70 minut.

Rada: jeżeli uważasz, że skórka jest za mało podrumieniona, pod koniec pieczenia natnij sakiewkę, zwiększ temperaturę do 210 stopni i piecz kurczaka jeszcze kilka minut. Smacznym dodatkiem do dania będzie sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledź w syropie cebulowo-imbirowym

Zamknij