6
1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol
250 g mąki krupczatki
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 litr mleka 3,2%
250g cukru
250 g fig suszonych
1 łyżka masła
bakalie i biała czekolada do ozdoby
50 min
Poziom trudności
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj żółtka.
Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180stC.
Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowuj i zostaw do przestygnięcia.
Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła Herbapol, następnie masę figową i dekoruj bakaliami i pokruszoną białą czekoladą.