Herbapol - masz to w naturze

Mazurek figowy

Składniki

6

Ciasto kruche:

1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol

250 g mąki krupczatki

150 g masła

2 łyżki cukru pudru

3 żółtka

Masa:

1 litr mleka 3,2%

250g cukru

250 g fig suszonych

1 łyżka masła

 

bakalie i biała czekolada do ozdoby

Sposób przygotowania

poziom trudności

50 min

poziom trudności

Poziom trudności

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj żółtka.

Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180stC.

Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowuj i zostaw do przestygnięcia.

Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła Herbapol, następnie masę figową i dekoruj bakaliami i pokruszoną białą czekoladą.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Malinowa lawa cake

Zamknij