Herbapol - masz to w naturze

Agrestowy kurczak pieczony

Składniki

6

Agrestowy kurczak:

1 cały kurczak

1 słoik Dżemu Agrestowego Herbapol

Sok z 1 cytryny

3 starte ząbki czosnku

4 gałązki tymianku

1 gałązka estragonu

Pieprz

Sól

 

Kurczaka można serwować na kanapce z Pesto

Pesto:

2 pęczki natki

100 g orzechów laskowych lub nerkowca

3 łyżki oliwy

1 mały ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Wszystko razem krótko miksujemy lub siekamy i łączymy w miseczce.

Sposób przygotowania

poziom trudności

2h 30 min.

poziom trudności

Poziom trudności

Wszystkie składniki połącz, a powstałą marynatą natrzyj kurczaka, pozostaw na godzinę lub dłużej.

Piekarnik rozgrzej do 200oC. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, tak, by zakryła dno na 0,5 cm, włóż kurczaka i wstaw do nagrzanego piekarnika zmniejszając temperaturę do 160oC i piecz przez 60 min.

Po godzinie podnieś temperaturę do 180oC i piecz drób przez kolejne 20 min.

Wyjmujemy brytfannę z piekarnika i zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 20 min by kurczak „odpoczął”.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Koktajl malinowy z Konfiturą malinową Herbapol

Zamknij