6
1 cały kurczak
1 słoik Dżemu Agrestowego Herbapol
Sok z 1 cytryny
3 starte ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
1 gałązka estragonu
Pieprz
Sól
Kurczaka można serwować na kanapce z Pesto
2 pęczki natki
100 g orzechów laskowych lub nerkowca
3 łyżki oliwy
1 mały ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Wszystko razem krótko miksujemy lub siekamy i łączymy w miseczce.
2h 30 min.
Poziom trudności
Wszystkie składniki połącz, a powstałą marynatą natrzyj kurczaka, pozostaw na godzinę lub dłużej.
Piekarnik rozgrzej do 200oC. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, tak, by zakryła dno na 0,5 cm, włóż kurczaka i wstaw do nagrzanego piekarnika zmniejszając temperaturę do 160oC i piecz przez 60 min.
Po godzinie podnieś temperaturę do 180oC i piecz drób przez kolejne 20 min.
Wyjmujemy brytfannę z piekarnika i zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 20 min by kurczak „odpoczął”.