6
1,5 kg surowej szynki ze skórą
3 czubate łyżki soli
1l wody
3 listki laurowe
ziele angielskie
6 goździków
6 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
Sól
2 łyżki Dżemu z Wiśniowego marki Herbapol
2 łyżki Dżemu Malinowego marki Herbapol
1/2 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny
1/2 szklanki brązowego cukru
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chili
1 łyżka skórki z limonki i pomarańczy
1 h 50 min
Poziom trudności
Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę, a najlepiej dwie.
Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski.
Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny.
By zrobić sos na patelni podgrzej żurawinę i dosyp cukier. Gdy żurawina zmięknie, do owoców dodaj starty imbir, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką wody.
Gotuj na patelni do momentu aż wszystko dokładnie się połączy. Pod koniec dodaj dżemy i wymieszaj. Jeśli sos będzie za słodki dodaj sok z cytryny lub trochę białego octu.
Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą owocową.