3
1 kg wątróbki drobiowej
1 słoik Konfitury z Wiśni extra
5 cebul
330 ml słodkiej śmietany 30%
4 jajka
150 g bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
Sól, pieprz, majeranek
Olej do smażenia
Mleko do namoczenia wątróbki – ok. 1/2 litra
1
Poziom trudności
Wątróbkę umyj i mocz przez ok. 1-2 godziny w mleku.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
Masę przełóż do keksówki.
Piecz w temperaturze 170oC przez 40 – 45 minut.