0
Białka jaj 215 g
cukier 400 g
Mascarpone 300 g
Maliny 200 g
Cukier puder 100 g
Herbata Malinowa 8 torebek
Śmietana 36% 150 ml
Woda 400 ml
Żelatyna 8 g
0 min
Poziom trudności
Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładką i sztywną masę, aż cukier się rozpuści.
Wyłóż białka na blachę wyłożoną pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 min w 145 stopniach następnie od 30 do 50 min w 90 stopniach, aż beza w środku będzie klejąca (można próbować urywając kawałek).
Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj herbatę. Parz przez 10 minut dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 stopni, następnie wyjmij woreczki herbaty, a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia. Następnie pokrój w kostkę.
Śmietanę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połową galaretki.
Na bezę nałóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą. Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.