Herbapol - masz to w naturze

Królewska beza

Składniki

0

Beza:

Białka jaj 215 g

cukier 400 g

Mascarpone 300 g

Maliny 200 g

Cukier puder 100 g

Herbata Malinowa 8 torebek

Śmietana 36% 150 ml

Woda 400 ml

Żelatyna 8 g

Sposób przygotowania

poziom trudności

0 min

poziom trudności

Poziom trudności

Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładką i sztywną masę, aż cukier się rozpuści.

Wyłóż białka na blachę wyłożoną pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 min w 145 stopniach następnie od 30 do 50 min w 90 stopniach, aż beza w środku będzie klejąca  (można próbować urywając kawałek).

Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj herbatę. Parz przez 10 minut dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 stopni, następnie wyjmij woreczki herbaty, a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia. Następnie pokrój w kostkę.

Śmietanę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połową galaretki.

Na bezę nałóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą.  Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Agrestowy kurczak pieczony

Zamknij