6
1 kg schabu bez kości w kawałku
1 łyżeczka cynamonu
50g migdałów w słupkach
Sól
Pieprz
1 słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
1 opakowanie sera typu feta
Łyżka chrzanu
2 łyżki oliwy z oliwek
Liście rukoli do dekoracji
1 h 30 min
Poziom trudności
Mięso umyj i osusz. Długim i ostrym nożem zacznij obierać mięso wzdłuż, by z jednego kawałka otrzymać jak największy prostokąt.
Piekarnik rozgrzej do 200oC i piecz w nim mięso przez godzinę. Na ostatnie 5 min zdejmij folię i podpiecz by się zrumieniło.
Po wyjęciu z piekarnika ponownie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min by „odpoczęło”.
Po wystygnięciu pokrój w cienkie plastry.
Ser fetę rozgnieć widelcem, dodaj chrzan, oliwę i dopraw pieprzem.
Na każdym plastrze schabu rozprowadź łyżeczką farsz, cienką warstwę konfitury wiśniowej i kilka listków rukoli. Zwiń w rulonik, tak, by powstały roladki i przebij wykałaczką.