4
0,2 l kwasu chlebowego
350 g mąki orkiszowej
4 jajka
50 ml mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik Dżemu Truskawkowego Herbapol
4 żółtka
100 g masła
50 g cukru pudru
0,5 szklanki soku z cytryny
0,5 szklanki białego słodkiego wina – można zastąpić wodą różaną
30 min
Poziom trudności
Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem, a następnie dodaj 3 łyżki Dżemu Truskawka Aksamitna Herbapol.
Usmażone naleśniki przełóż kremem truskawkowo-cytrynowym.