4
1 słoik konfitury z Malin extra marki Herbapol
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki
Szczypta soli
45 min.
Poziom trudności
1 i1/2 czekolady roztop w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do połączenia.
Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodaj 2 żółtka.
Białka 2 jaj ubij ze szczyptą soli.
Delikatnie połącz czekoladę z pianą z białek.
Pozostałą czekoladę pokrusz na kawałki i wymieszaj z 4 łyżeczkami konfitury malinowej
Kokilki wysmaruj odrobiną masła, wypełnij dno na ok. 1cm połączoną masą. Na środek każdego wyłóż kopiastą łyżeczkę malin z czekoladą i przykryj masą czekoladową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez ok. 20 minut.
Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.