Około 1 ½ – 2 kg udźca z dzika
2 łyżki ziarenek jałowca
Łyżka ziaren kolendry
Łyżka ziaren kopru włoskiego
Łyżeczka ziela angielskiego
Szklanka octu winnego czerwonego
2-3 łyżki soli
3 marchewki
2 pietruszki
Seler
Kilka suszonych grzybów
3 listki laurowe
garść naci selera
3 ziarenka ziela angielskiego
garść wędzonych suszonych śliwek
300 ml nalewki jałowcowej
150 ml Syropu Owocowa Spiżarnia Aronia Herbapol
Poziom trudności
Wszystkie suche przyprawy upraż na suchej patelni, ostudź i utrzyj w moździerzu. Przyprawy wymieszaj z octem i natrzyj nimi dzika. Odstaw mięso na 24 godziny.
W garnku obsmaż udziec na smalcu z obu stron – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Wyciągnij je i wrzuć pokrojone na duże kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz grzyby. Gdy się lekko zarumienią, dodaj listki laurowe, nać selera, ziele angielskie oraz wędzone śliwki.
Łyżką przesuń warzywa na bok i do garnka włóż mięso. Podlej nalewką i Syropem Owoce leśne Herbapol.
Całość przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Jeśli mięso wciąż będzie twarde, dolej syropu lub nalewki i duś do miękkości.