Herbapol - masz to w naturze

Duszony udziec z dzika

Składniki

Mięso:

Około 1 ½ – 2 kg udźca z dzika

Marynata:

2 łyżki ziarenek jałowca
Łyżka ziaren kolendry
Łyżka ziaren kopru włoskiego
Łyżeczka ziela angielskiego
Szklanka octu winnego czerwonego
2-3 łyżki soli

Sos:

3 marchewki
2 pietruszki
Seler
Kilka suszonych grzybów
3 lis
tki laurowe
garść naci selera
3 ziarenka ziela angielskiego
garść wędzonych suszonych śliwek
300 ml nalewki jałowcowej
150 ml Syropu Owocowa Spiżarnia Aronia Herbapol

Sposób przygotowania

poziom trudności

poziom trudności

Poziom trudności

Wszystkie suche przyprawy upraż na suchej patelni, ostudź i utrzyj w moździerzu. Przyprawy wymieszaj z octem i natrzyj nimi dzika. Odstaw mięso na 24 godziny.

W garnku obsmaż udziec na smalcu z obu stron – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Wyciągnij je i wrzuć pokrojone na duże kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz grzyby. Gdy się lekko zarumienią, dodaj listki laurowe, nać selera, ziele angielskie oraz wędzone śliwki.

Łyżką przesuń warzywa na bok i do garnka włóż mięso. Podlej nalewką i Syropem Owoce leśne Herbapol.

Całość przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Jeśli mięso wciąż będzie twarde, dolej syropu lub nalewki i duś do miękkości.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą

Zamknij