2
2 bułki do burgerów
400g mielonej wołowiny
4 liście sałaty lodowej
1 mała papryka
1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol
1 czerwona cebula
2 niewielkie ogórki kiszone
Serek topiony Ementaler
Łyżeczka wędzonej papryki
Łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Łyżeczka miodu
Sól i pieprz
30 min.
Poziom trudności
Wołowinę dopraw jak lubisz i przygotuj na grillu w formie krążków/steków.
Paprykę przekrój na pół, wydrąż i podpiecz na grillu, tak by skórka sama odeszła od miąższu.
Cebulkę poszatkuj, ogórki pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj i dopraw pieprzem.
2 łyżki powideł wymieszaj z sosem sojowym, papryką wędzoną i miodem.
Bułkę przekrój na pół.
Obie części bułki posmaruj serkiem topionym oraz powidłami.
Na spodzie układaj sałatę, steka wołowego, plastra grillowanej papryki, następnie dodaj sałatkę z ogórków i przykryj wierzchnią częścią bułki.