6
200 g masła
8 jajek
300 g cukru
300 g miodu (np. wielokwiatowego)
0.5 l mleka pełnego
250 g mąki żytniej
250 g mąki przennej.
30 g sody oczyszczonej
1 ½ przyprawy do piernika
2 słoiki powideł śliwkowych Herbapol
200 g czekolady deserowej
ok. 75 ml mleka pełnego
40 min + 45 min. pieczenia
Poziom trudności
Piernik:
Miód i masło wraz z połową cukru podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy.
Jaja ubijamy z resztą cukru na puszystą masę.
Łączymy dwa rodzaje mąki z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Wystudzony miód/masło/cukier łączymy z jajami, a powstałą masę z mąką.
Dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.
Powstałe ciasto wylewamy na posmarowaną masłem blaszkę 20/30 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 min.
Po upieczeniu zostawiamy piernik na 6 – 8 godzin aby wystygł. Po tym czasie, po wyjęciu z formy, przekrajamy piernik wzdłuż na dwie części (jak torcik) i smarujemy powidłami.
Złożoną całość pokrywamy polewą i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Polewa czekoladowa:
Skruszoną czekoladę łączymy z mlekiem w miseczce i stawiamy na kąpiel parową (kąpiel parowa: gotujemy w rondelku wodę, zmniejszamy gaz do min (po zagotowaniu), stawiamy miskę na rondelek i mieszając łączymy składniki)