Herbapol - masz to w naturze

Piernik z powidłami śliwkowymi

Składniki

6

Piernik:

200 g masła

8 jajek

300 g cukru

300 g miodu (np. wielokwiatowego)

0.5 l mleka pełnego

250 g mąki żytniej

250 g mąki przennej.

30 g sody oczyszczonej

1 ½ przyprawy do piernika

2 słoiki powideł śliwkowych Herbapol

Polewa:

200 g czekolady deserowej

ok. 75 ml mleka pełnego

Sposób przygotowania

poziom trudności

40 min + 45 min. pieczenia

poziom trudności

Poziom trudności

Piernik:

Miód i masło wraz z połową cukru podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy.

Jaja ubijamy z resztą cukru na puszystą masę.

Łączymy dwa rodzaje mąki z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Wystudzony miód/masło/cukier łączymy z jajami, a powstałą masę z mąką.

Dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.

Powstałe ciasto wylewamy na posmarowaną masłem blaszkę 20/30 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 min.

Po upieczeniu zostawiamy piernik na 6 – 8 godzin aby wystygł. Po tym czasie, po wyjęciu z formy, przekrajamy piernik wzdłuż na dwie części (jak torcik) i smarujemy powidłami.

Złożoną całość pokrywamy polewą i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Polewa czekoladowa:

Skruszoną czekoladę łączymy z mlekiem w miseczce i stawiamy na kąpiel parową (kąpiel parowa: gotujemy w rondelku wodę, zmniejszamy gaz do min (po zagotowaniu), stawiamy miskę na rondelek i mieszając łączymy składniki)

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Herbatka koperkowa i sos do kiełbasek

Zamknij