Herbapol - masz to w naturze

Grillowany stek z sosem malinowym

Składniki

Dla 4 osób

Mięso:

200g wołowiny: antrykot lub rostbef

młotkowany czarny pieprz

rozgnieciony ząbek czosnku

sól morska

2 gałązki rozmarynu

Sos:

szalotka

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

50ml białego wytrawnego wina

2/3 łyżki konfitury Malina ekstra marki Herbapol

świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

Sposób przygotowania

poziom trudności

25min

poziom trudności

Poziom trudności

Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.

Mięso nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Rozgrzaną patelnię oprószamy solą.

Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu. Czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałka mięsa. Średnio wysmażony stek smażymy z jednej strony 4 minuty i z drugiej 4 minuty.

Mięso zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na 6 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika i gotowe.

Wykonanie szybkiego sosu malinowego: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z  posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, całość krótko karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Banany z grilla

Zamknij