Dla 4 osób
200g wołowiny: antrykot lub rostbef
młotkowany czarny pieprz
rozgnieciony ząbek czosnku
sól morska
2 gałązki rozmarynu
szalotka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
50ml białego wytrawnego wina
2/3 łyżki konfitury Malina ekstra marki Herbapol
świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
25min
Poziom trudności
Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
Mięso nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Rozgrzaną patelnię oprószamy solą.
Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu. Czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałka mięsa. Średnio wysmażony stek smażymy z jednej strony 4 minuty i z drugiej 4 minuty.
Mięso zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na 6 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika i gotowe.
Wykonanie szybkiego sosu malinowego: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, całość krótko karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.