Herbapol - masz to w naturze

Filety z karpia pieczone z masłem i sosem agrestowym

Składniki

Filety:

4 filety z karpia
Łyżeczka białego pieprzu
Skórka starta z limonki
Łyżeczka kminu rzymskiego

Sól gruboziarnista
Łyżka posiekanej świeżej kolendry
4 łyżki masła

Sos:

3 łyżki Dżemu Agrestowego Herbapol
1 s
zklanka rieslingu
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki białego octu winnego

Sposób przygotowania

poziom trudności

poziom trudności

Poziom trudności

Karpia ponacinaj w miejscu ości co 2 mm ‒ nacinanie pomoże w pozbyciu się ości podczas pieczenia. Posyp wymieszanymi przyprawami: pieprzem, solą, skórką z limonki, kminem i kolendrą, po czym polej sokiem z limonki. Marynatę mocno wetrzyj w rybę i na każdy jej kawałek nałóż łyżkę masła.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw do niego rybę na nagrzaną blachę. Piecz przez ok. 8 minut.

W rondelku wymieszaj Dżem Agrestowy Herbapol, riesling, cynamon i ocet. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Rybę ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Duszony udziec z dzika

Zamknij