Herbapol - masz to w naturze

Medalion łososia z sosem śliwkowym.

Składniki

1

Marynata:

Powidła śliwkowe Herbapol

Limonka

Ziarna kolendry

Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Czarny pieprz

Sos:

Powidła śliwkowe Herbapol

Ząbek czosnku

Szalotka

100ml białego wytrawnego wina

Sok z cytryny

50g masła

100 ml śmietany

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania

poziom trudności

30 min.

poziom trudności

Poziom trudności

Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe Herbapol, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek.

Łososia dzielimy na części.

Nacinamy delikatnie kawałki ryby od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa.

Nacieramy łososia marynatą.

Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.

Sos: do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobna kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje

Łososia podajemy bez skóry na talerzu z sosem.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Grillowany stek z sosem malinowym

Zamknij