Słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
380 g mąki pszennej
380 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady
170 g masła
130 g cukru
Cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon (lub gotowa przyprawa do pierników)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
Szczypta soli
Brązowy cukier
Poziom trudności
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. Goździki, cynamon, imbir, anyż i kardamon utrzyj w moździerzu i dodaj do całości.
W środku masy zrób dołek, do którego wlej jajka roztrzepane z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione i wystudzone masło i energicznie mieszaj, ale nie za długo – ciasto powinno być grudkowate.
Dodaj cały słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol i delikatnie wymieszaj.
Łyżką nałóż ciasto do foremek. Na wierzch każdego muffinka zetrzyj odrobinę czekolady i posyp szczyptą brązowego cukru.
Piecz około 25 minut, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy. Upieczone wystudź na kratce.