4
1 słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
380 g mąki pszennej
380 ml mleka
200 g białej czekolady
170 g masła
130 g cukru
50 g płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
30 min.
Poziom trudności
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz około 25 minut; muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty – suchy. Upieczone wystudź na kratce.