Herbapol - masz to w naturze

Muffinki z białej czekolady z migdałami i konfiturą wiśniową

Składniki

4

Muffinki

1 słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol

380 g mąki pszennej

380 ml mleka

200 g białej czekolady

170 g masła

130 g cukru

50 g płatków migdałowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

Szczypta soli

Sposób przygotowania

poziom trudności

30 min.

poziom trudności

Poziom trudności

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.

Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate.

Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi.

Piecz około 25 minut; muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty – suchy. Upieczone wystudź na kratce.

Spróbuj także:

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mazurek figowy

Zamknij